Top 10 bestemmingen voor lentetuinen in België

Top 10 bestemmingen voor lentetuinen in België

Miljoenen toeristen trekken elk voorjaar naar Nederland om de schoonheid van de tulpenvelden te bewonderen. De meesten hebben geen idee dat België verder naar het zuiden een paradijs voor tuinliefhebbers is.

De volgende lijst bevat 10 lentetuin- en natuurbestemmingen in België die je niet mag missen. Ik hoop dat je er een vindt die je inspireert om te genieten van de natuurlijke schoonheid van België.

Vredehof Tulpentuin

Hoewel zeker niet zo groot als de Keukenhof Bollentuinen in Lisse, Nederland, is The Vredehof niet minder bijzonder. Deze tuin, in Kessel, werd opgericht door een man, Fernand Geyselings, toen hij in 1987 met pensioen ging, als eerbetoon aan zijn overleden echtgenote. Geyselings plantte in zijn eentje meer dan 200.000 verschillende bollen. Er zijn 200 verschillende soorten tulpen en 185 andere voorjaarsbloeiers, van narcissen tot hyacinten. Er zijn ook een aantal bloeiende bomen en tuindecoraties.

Adres: Torenvenstraat 28, Kessel

Kasteel en tuinen Groot-Bijgaarden

Ook de Groot-Bijgaarden is een must-see voor liefhebbers van tulpen en voorjaarsbollen. Het terrein van dit kasteel is in het voorjaar een maand lang open voor het publiek. Naast het prachtige kasteelterrein zijn er ook binnenvertoningen van lokale telers. De Tuin is dit jaar geopend van 8 april tot en met 6 mei.

Adres: Is. Van Beverenstraat, 5 – 1702 Groot-Bijgaarden

De Japanse Tuin van Hasselt

Hoewel je het niet zou verwachten, bevindt de grootste Japanse tuin van Europa zich in België. De Japanse Tuin van Hasselt is magisch in de lente als de 250 kersenbomen in bloei komen. De tuin is gebaseerd op de 17e Japanse tuinarchitectuur en werd gebouwd met de hulp van de zusterstad van Hasset in Japan, Itami.

Adres: Gouverneur Verwilghensingel – 3500 Hasselt

Kersenbloesems in Brussel

Als je niet helemaal naar Hasselt kan om de Japanse Tuinen te bewonderen, kan je in Brussel genieten van de kersenbloesem. Hoewel er op verschillende locaties in het stadscentrum kersenbomen in bloei staan, is een van de beste plekken om ze te zien in Park Leopold, vlakbij het Europees Parlement. Er zijn verschillende voorjaarsbloeiers in dit kleine park, dat een sprongetje is van het grotere Jubelpark, dat ook in de lente in volle bloei staat.

Adres: Leopoldpark, 1040 Brussel

Belgische Koninklijke Kas in Laken

Een van de meest verwachte lentetuinevenementen in Brussel is de opening van de Koninklijke Serres in het Paleis in Laken, België. Het paleis is de hoofdverblijfplaats van de Belgische koninklijke familie en hun privéterrein is in het voorjaar slechts enkele weken open voor het publiek. Het Kascomplex is gebouwd tussen 1874 en 1895 en is 2,5 hectare groot. De plantencollectie omvat onder andere gigantische palmen en varens uit Afrika, azalea’s, geraniums, orchideeën en bloedende harten.

Adres: Domaine Royal de Laken, Avenue du Parc Royal, Brussel

Nationale Plantentuin van België

De Nationale Plantentuin van België ligt net buiten Brussel in de stad Meise. De tuin is 92 hectare groot en bevat 18.000 soorten planten, van magnolia’s en rododendrons tot geneeskrachtige planten en wilde rozen. Verder is er een grote kas met tropische en dessertplanten, een traditionele boerderij en tuin en een tuinwinkel. In het midden van de Botanische Tuin ligt het kasteel van Bouchout, dat vaak open is voor het publiek en beschikbaar is voor recepties.

Adres: Domein van Bouchout, Nieuwelaan 38, Meise

Het Groot Begijnhof van Leuven

Het Groot Begijnhof (Groot Begijnhof van Leuven in het Nederlands) is niet specifiek een tuinbestemming; het is echter een rustige oase in het centrum van de Vlaamse stad Leuven. Het Begijnhof is een UNESCO-werelderfgoed. Het dateert uit de 13e eeuw en was een toevluchtsoord voor ongehuwde semi-religieuze vrouwen. Tegenwoordig is het Begijnhof eigendom van de universiteit en huisvest het bezoekende studenten en professoren. U kunt door de rustige geplaveide straatjes dwalen en de kleine tuinen en klimrozen bewonderen die de woonvertrekken sieren.

Adres: Schapenstraat, Leuven

Hallerbos, Het Blauwe Woud

Hallerbos is een beukenbos nabij de stad Halle. Het hele jaar door is het een paradijs voor wandelaars, fietsers en ruiters. In het voorjaar krijgt het bos echter een magisch blauw tapijt, gecreëerd door miljoenen Bluebell-bloemen die de bosbodem bedekken.

Adres: Nabij Halle in Vlaams-Brabant

Voor een deel van deze locaties heb je tickets nodig? Goedkoop tickets kopen via deze link

Reacties zijn gesloten.