De Japanse duizendknoop, waarom is hij zo ongewenst?
Wie heeft er wel eens van de Japanse duizendknoop gehoord? Dikke kans dat je de naam van deze plant in de afgelopen maanden wel eens voorbij hebt horen komen en dat is niet zo gek, want de duizendknoop zorgt voor meer en meer problemen dankzij zijn woekerende en invasieve karakter. Japanse duizendknoop schade kan behoorlijk in de papieren gaan lopen en dus is het verstandig om hem zo effectief mogelijk te bestrijden.
Waarom is de Japanse duizendknoop eigenlijk hier?
Als een plant het woord ‘Japan’ in de naam heeft, is het niet helemaal logisch dat hij voor problemen zorgt op het Europese continent. De reden is dan ook te vinden in de handelingen van een Duitse botanicus, die de plant halverwege de negentiende eeuw mee naar Nederland nam. Hij had wel meer exoten bij zich, maar geen van allen zouden ze zo’n impact hebben op de flora in Europa als deze Japanse duizendknoop. Vanuit Leiden kreeg de duizendknoop namelijk voet aan de grond en die grond bleek buitengewoon voedzaam. Dit zorgde er vervolgens weer voor dat de duizendknoop bijzonder gemakkelijk zijn vleugels kon spreiden en al gauw begon hij aan een opmars door Europa. Inmiddels is de plant echt overal te vinden en zorgt hij op al die plekken voor flink wat hoofdbrekers.
De schade die een duizendknoop kan toebrengen
Het probleem van de duizendknoop zit hem namelijk op meerdere fronten; allereerst is het gewoon een schaamteloze woekeraar. Dat betekent dat hij alles om hem heen overgroeit en dat andere planten dus bijzonder snel in de verdrukking raken. Ten tweede is hij bijzonder taai; zonlicht is weliswaar wenselijk, maar de duizendknoop kan ook prima in de schaduw groeien. Ook heeft hij maar heel weinig nodig om tot ontplooiing te komen en zal je bij de bestrijding echt alle laatste kleine restjes moeten verwijderen, wil je zeker weten dat je hem nooit meer terugziet. Tenslotte is het een plant die dwars door beton of asfalt groeit en daarmee grote schade kan aanrichten aan de infrastructuur. Dit maakt het bestrijden ervan tot een absolute noodzaak.
Maar hoe bestrijd je hem dan?
De bestrijding van de Japanse duizendknoop is niet makkelijk en vereist dan ook een kennersoog. Wie hem zelf wil uitgraven kan dat zeker doen, maar het is wel van belang dat je onthoud dat je er echt voor moet zorgen dat alle laatste restjes verwijderd zijn en dat je het afval van de plant niet met het gebruikelijke GFT-afval kan meegeven. Het moet apart verwijderd en vernietigd worden, om te voorkomen dat de duizendknoop gewoon ergens anders de kop opsteekt. Veel hoveniers hebben tegenwoordig de hulp van de bladvlo ingeroepen; deze beestjes vreten de plant helemaal kaal en geven hem geen kans om terug te groeien. Dit maakt het tot een effectieve bestrijdingsmethode, die echter wel gedaan moet worden door iemand met verstand van zaken. Je wil immers voorkomen dat de bladvlo zelf ongeremd verder kan ontwikkelen, want dan zit je weer met een heel nieuw probleem.